WerkTalent
Game Changers netwerk
voor mens, dier en natuur rondom het Zinave National Park 

Impact maken we niet alleen binnen Nederland maar ook buiten de landsgrenzen. Hoe doen we dat? WerkTalent is trotse partner van het Game Changers Netwerk van The Hunger Project. Zij zetten zich in voor mens, dier en natuur rondom het Zinave National Park in Mozambique. Hun missie? Voorzien in langdurige oplossingen tegen armoede en honger in plaats van tijdelijke hulp.

Permanent leefomstandigheden verbeteren

The Hunger Project ondersteunt de twee dorpen Malindile en Maculuve rond het Zinave National Park In Mozambique. Het doel is om hun leefomstandigheden permanent te verbeteren. Zo bieden zij langdurige hulp in plaats van een tijdelijke oplossing zoals bijvoorbeeld tijdelijke voedselvoorzieningen. En deze aanpak werkt! Zo deden zij dit eerder al succesvol rond het Majete Wildpark in Malawi.

Op stoom

Het gaat steeds beter in Maculuve en Malindile. Steeds meer mensen zijn actief betrokken. Zo leren ze nieuwe gewassen kennen, gebruiken ze nieuwe landbouwtechnieken en vinden ze nieuwe manieren om geld te verdienen. Ook volgen ze visie, commitment en actie trainingen (VCA’s).

In beide gemeenschappen wordt er een groot stuk land vrijgemaakt waar straks een epicentrumgebouw komt. Vrijwilligers uit de dorpen kappen daarvoor bomen en taaie gewassen en maken de grond gelijk – dat is hard en ruw werk. De demonstratietuinen zijn al aangelegd.

 

Alzira

“Ik heb geleerd hoe ik al mijn overgebleven tomaten kan verwerken tot een saus. Dat is handig, want zo kan ik mijn tomatenoogst langer gebruiken en verkopen.” - Alzira uit Mozambique.

In de dorpen rond het Zinave National Park in Mozambique gaat veel voedsel verloren omdat het niet goed bewaard kan blijven. Zo zijn er net na de oogst volop groenten beschikbaar. Meer dan opgegeten kan worden. Daarom trainde The Hunger Project het afgelopen half jaar 585 mensen in voedselverwerking. Zij leerden om saus of jam te maken van tomaten en pompoenen. Zo blijft het voedsel een stuk langer houdbaar.

Mario

Mario uit Mozambique is betrokken bij verschillende activiteiten van The Hunger Project in de dorpen Maculuve en Malindile. Door trainingen in kleermaken, timmeren en schilderen leren jongeren vaardigheden waarmee ze een eigen bedrijf kunnen starten.

Mario: “Het is niet makkelijk om een gezin te onderhouden terwijl er zo weinig werk en voedsel is. Met mijn werk als boer verdien ik niet genoeg voor mijn gezin. Mijn inkomen vul ik aan met klussen zoals het vrijmaken van landbouwgrond en het bouwen van traditionele huizen. Maar mijn droom is om meubelmaker te worden. Ik kijk dan ook uit naar de trainingen in houtbewerking.”

The Hunger Project Nederland is onderdeel van een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzaam einde van chronische honger wereldwijd. Ze ondersteunen gemeenschappen in 13 landen in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika om op eigen kracht een toekomst op te bouwen zonder honger.

In het Zinave National Park wordt er samengewerkt met natuurbeschermingsorganisatie Peace Parks Foundation. Wat dit project bijzonder maakt is dat Peace Parks wil leren van de bewezen aanpak van The Hunger Project. De ultieme droom: deze aanpak samen met Peace Parks opschalen naar nieuwe werkgebieden in Zuidelijk Afrika.

Tinga

Ernesto Mário Tinga coördineert het werk van The Hunger Project in Malindile in Mozambique. Hij vertelt:

“Ik ben trots op de verandering die ik in de gemeenschap zie. De mensen veranderen; ze gaan anders denken. Ze brengen nieuwe kennis – bijvoorbeeld op het gebied van gezonde voeding en landbouw – in de praktijk. En het mooiste is dat ze nu ook anderen overtuigen om mee te doen."

Sluiten